Založ si blog

Leto 1968

My, mladší, sa naň nepamätáme. Čítame o ňom z literatúry faktu a dozvedáme sa o ňom zo spomienok preživších. Skôr narodení si ho pripomínajú s určitou dávkou vzrušenia, najmä ak vtedy boli chlapcami, ktorí sa hrávali na vojakov a vyrábali si gumipušky či napodobeniny samopalov z dreva. V uliciach zrazu videli desiatky ozajstných obrnených vozidiel a stovky ozbrojených, neraz strieľajúcich, vojakov. Tí, čo už boli v auguste 1968 dospelí, rýchlo pochopili, že nás bratské vojská, armády Varšavskej zmluvy, obsadili a územie Československa zabrali bez vedomia našich štátnych predstaviteľov. Česi a Slováci smútili, plakali, spievali hymnu a hromžili na mladučkých dezorientovaných soldatov zovretými päsťami. Vykrikovali IDITE DAMOJ! a hádzali po ich hrmotajúcich tankoch paradajky a dlažobné kocky. Písali na cesty a po múroch heslá ako DUBČEK SVOBODA TO JE NAŠA SLOBODA a do sovietskej hviezdy kreslili hákový kríž. Nepomohlo. Sovietski vojaci ostali. Nekonečných dvadsaťtri rokov. Sovietsky zväz totiž svoje impérium získané po druhej svetovej vojne nedokázal udržiavať pokope prosperujúcim hospodárstvom, rastom ekonomiky, či slobodou médií a jednotlivca. Nič také v socializme neexistovalo.

Dubčekovo krídlo si to uvedomovalo a svojimi „demokratickými maniermi“ alebo „socializmom s ľudskou tvárou“ si kliesnilo cestu k vždy vyspelejšiemu západu. Odpoveďou Moskvy sa stala hrubá sila, ako v roku 1956, keď poslala tanky na Maďarsko.

Horúce slnko, čvachtanie sa detí pri vode, prvé letné lásky tínedžerov, prázdniny u starých rodičov, stanovačky pri jazerách a celozávodné dovolenky. Také malo byť leto 1968 v ničom odlišné od toho nášho. Aj bolo, ale len do 21. augusta, keď jeho dovolenkovo-prázdninovú vôňu rozfúkal na nekonečných dvadsaťtri rokov zápach okupačnej ocele.

Ďakujem životu za to, že som ani jedno leto nemusel prežívať to, čo ľudia pred päťdesiatimi rokmi, že si dnes môžem kúpiť a prečítať akúkoľvek knihu a urobiť si na život vlastný názor, za vyslovenie ktorého neskončím za mrežami, že toaletný papier nie je nedostatkový tovar a na dovolenku k Jadranu nepotrebujem povolenie, výjazdové doložky a cestovný pas. Jednoducho sa s rodinou zbalíme, vycestujeme a užívame si prázdninové leto pri „slovenskom mori“, ktoré určite nebolo pre nás ani raz také horúce ako v šesťdesiatom ôsmom.

 

 

 

Redaktorka Ota Plávková, hrdinka augusta ´68

20.08.2018

Od detstva sme inklinovali k nejakým vzorom. V najmladšom veku to boli najmä naši rodičia, všetko sme chceli robiť ako mama či otec. Neskôr sme si lepili po stenách detskej izby obrázky Maradonu a Tublatanky. V čase dospelosti sme od toho napokon akosi upustili, pritom vzory potrebujeme aj ako dospelí. Dnes je už nemoderné vtláčať do omietky pripináčiky, aby plagát ako tak [...]

Neopakovateľné prázdniny (podľa skutočnej udalosti)

14.08.2018

Janka, ako každé leto, rodičia zaviezli k starému otcovi na dva týždne prázdnin. Tešil sa, veď kedy mohol na sídlisku vidieť kosiť trávu, pomáhať pri draní králika z kože a kúpať sa v pozinkovanej vaničke na dvore sledovaný starým psom Džuchym. Starký ho tiež brával do krčmy, ale len cez deň, dal si pivo a vnukovi kúpil žltú malinovku. Ohromne sa mu to rátalo, [...]

Bruselským cyklistom môžeme závidieť

31.03.2017

Takéto presvedčenie som nadobudol po trojdňovej návšteve hlavného mesta Belgicka, ktoré to s cyklistickou dopravou myslí naozaj vážne. A nielen myslí, ale aj koná. Nie, nepresviedčal ma o tom nejaký úradník magistrátu, ktorý by mi vysvetľoval aké majú plány v rozvoji cyklistickej dopravy a ako im záleží na tom, aby si Bruselčania zvolili namiesto auta alternatívu [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

michalvarosik

Pracuje ako TV redaktor, rád spoznáva nových ľudí, miluje zamýšľanie sa nad bežnými i nevšednými javmi, spoločnosťou, politikou. Je závislý na knihách a chutnej káve. Neznáša konanie hlupákov a lenivcov, ktorí na svojom živote nechcú nič zmeniť, ale nevzdávajú sa zmeniť iných.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 27088x
Priemerná čítanosť článkov: 2709x

Autor blogu

Kategórie