Založ si blog

Bruselským cyklistom môžeme závidieť

Takéto presvedčenie som nadobudol po trojdňovej návšteve hlavného mesta Belgicka, ktoré to s cyklistickou dopravou myslí naozaj vážne. A nielen myslí, ale aj koná. Nie, nepresviedčal ma o tom nejaký úradník magistrátu, ktorý by mi vysvetľoval aké majú plány v rozvoji cyklistickej dopravy a ako im záleží na tom, aby si Bruselčania zvolili namiesto auta alternatívu v podobe bicykla. Stačilo mi všímať si hustú cestnú sieť s ešte hustejšou automobilovou dopravou, v ktorej boli elegantne zakomponované a jasne vyznačené cestičky pre cyklistov. Trojfarebný semafor s piktogramami bicykla bol samozrejmosťou každej svetelnej križovatky. Skrátka motoristi, cyklisti a chodci vytvárali jednu veľkú dopravnú symfóniu.

cyklocesta-compressor

Otváral som neveriacky slovenské oči, či je vôbec niečo také možné. Veru, je, zrak ma neklamal. A to ani vtedy, keď som uvidel muža, asi štyridsiatnika, v elegantnom tmavomodrom obleku uháňajúceho na dvojkolesovom, nohami poháňanom, dopravnom prostriedku. Pre Brusel nič zvláštne, pretože na niekoľkých miestach v centre umiestnili stojany s bicyklami. Bicykle si môže ktokoľvek po vybavení niekoľkých formalít požičiavať a dopraviť sa tak na jedno z vyznačených mestských cykloparkovísk. Tam jednoducho bicykel vráti a toto jednostopové vozidlo môže poslúžiť ďalšiemu. Dotyčný si ide ďalej, zrejme pešo, po svojom, hoci aj v obleku na úrad… („Na podobnom princípe funguje požičiavanie bicyklov v Bratislave a Prievidzi, Nitra sa na to práve chystá,“ ozrejmil mi to Radovan Červienka z cyklodoprava.sk). Domáci cyklocesty vo veľkom využívajú, len ja ako chodec som si musel dávať pozor, aby som im nevbehol pod rýchle kolesá. Neraz je totiž cyklocesta, ktorá je súčasťou širokého chodníka pre peších, odlíšená len farebne. Ešteže aj v jednom z hlavných miest Európy jazdia na bicykloch s drnčiacimi zvončekmi. Za mnou sa ozývali pričasto. Nuž čo, bol som príjemne ohúrený, a tak som sa im občas nevedomky vplietol do cesty.

Cykloraj môžu Bruselčanom naši cyklisti len ticho závidieť a kompetentní, pokiaľ to so zelenou dopravou myslia vážne, by sa ním mali nechať inšpirovať.

 

cyklosemafor

 

Leto 1968

21.08.2018

My, mladší, sa naň nepamätáme. Čítame o ňom z literatúry faktu a dozvedáme sa o ňom zo spomienok preživších. Skôr narodení si ho pripomínajú s určitou dávkou vzrušenia, najmä ak vtedy boli chlapcami, ktorí sa hrávali na vojakov a vyrábali si gumipušky či napodobeniny samopalov z dreva. V uliciach zrazu videli desiatky ozajstných obrnených vozidiel a stovky [...]

Redaktorka Ota Plávková, hrdinka augusta ´68

20.08.2018

Od detstva sme inklinovali k nejakým vzorom. V najmladšom veku to boli najmä naši rodičia, všetko sme chceli robiť ako mama či otec. Neskôr sme si lepili po stenách detskej izby obrázky Maradonu a Tublatanky. V čase dospelosti sme od toho napokon akosi upustili, pritom vzory potrebujeme aj ako dospelí. Dnes je už nemoderné vtláčať do omietky pripináčiky, aby plagát ako tak [...]

Neopakovateľné prázdniny (podľa skutočnej udalosti)

14.08.2018

Janka, ako každé leto, rodičia zaviezli k starému otcovi na dva týždne prázdnin. Tešil sa, veď kedy mohol na sídlisku vidieť kosiť trávu, pomáhať pri draní králika z kože a kúpať sa v pozinkovanej vaničke na dvore sledovaný starým psom Džuchym. Starký ho tiež brával do krčmy, ale len cez deň, dal si pivo a vnukovi kúpil žltú malinovku. Ohromne sa mu to rátalo, [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

michalvarosik

Pracuje ako TV redaktor, rád spoznáva nových ľudí, miluje zamýšľanie sa nad bežnými i nevšednými javmi, spoločnosťou, politikou. Je závislý na knihách a chutnej káve. Neznáša konanie hlupákov a lenivcov, ktorí na svojom živote nechcú nič zmeniť, ale nevzdávajú sa zmeniť iných.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 27127x
Priemerná čítanosť článkov: 2713x

Autor blogu

Kategórie